Bilder

Foton

Här är några fina bilder från när vi fiskar! Ni får titta men ni måste fråga oss om ni vill använda dem.


                                        Isfiske 

Isen lägger sig över vårt avlånga land.

För många betyder det att fiskesuget blir stort.

Men hur gör man?

I denna texten så går jag igenom just det.


Säkerhet går först

Något utav det viktigaste när man ska ut på isen är säkerhet och iskunskap, det är A och O. Första regeln när man ska ut är att ha en kompis som kan hjälpa dig upp om isen brister och du går igenom. Kompisen kan också hålla uppe ditt vett. Om personen inte kan hjälpa dig upp så kan personen larma eller hämta hjälp. De andra sakerna som är viktiga är isdubbar som alltid ska vara på. En livlina är också och föredra. Men om du har en  livlina är ett tips och testa kasta ut den så du vet hur den funkar.  Ett vattentätt mobilfodral eller en vattentät mobil är också bra att ha med sig ut på isen. 


Ismete

Ett utav det vanligaste metoden att sportfiske på is är ismete efter Gädda. Man kan säga att det är en uppgraderad version av angeldonsfiske. Det man behöver för att ismeta är ett kort ismete spö med rulle samt lina vid slutet av linan sätter man på ett special flöte för att inte linan ska frysa. Efter det så har man en tyngd tafs och en krok. På kroken agnar man med mört eller liknande.  Obs kolla vilka regler som gäller i vattnet du ska fiska i många vatten måste man köra med död betesfisk och det finns ett max antal spön som får användas. Över isen så stoppar dem flesta spöt i en spöhållare för att komma upp över isen så inte rullen / spö ringarna fryser till is. Sedan så har man en vippa fastsatt i spöhållaren som sedan går ner böjd till linan. Så när fisken hugger så drar den i linan och vippan börjar svaja då ser man fället.  Då springer man ditt ser om den rusat tar ut spöt bort med vippan gör ett redigt mothugg och fighten börjar. om det är en stor fisk och man vill väga den eller ta kort. Så kanske man glömt vågen lite längre bort då ska man hålla Gäddans ögon under vatten gärna en bit utav gälarna också. Glöm inte väga den i en blötad vågsäck.  En isborr på 200 mm eller mer är att föredra eftersom stora fiskar kan kliva på. Det blir även lättare att landa mindre och större fiskar då. 


Pimpelfiske efter Abborre 

Det man behöver för att pimpla Abborre är så klart ett pimpelspö ( glöm inte rulle till det) (glöm inte lina till rullen). Många Pimpelfiskare har en skrylla. Dem flesta är hemmabyggda ur en tunna. Man behöver så klart något att göra hål i isen med första gången man testar kan man använda en yxa eller is spet. Men om man börjar mer seriöst är ett isborr och föredra. Många har en vertikalpirk eller balanspirk på. Om man vill ha en extra chans så är det bra att sätta på en maggor på en utav krokarna. När man släpper ner så är det bra att dunsa den mot botten några gånger. Då så kommer det upp lite mat från botten och lockar till sig fiskar.  Om man kör med ett klassiskt pimpel spö så brukar många inte veva upp fisken utav dra upp den i linan. För att hitta ett bra ställe om det är snö så är det bra att leta efter fläckar där det inte är snö och tvärtom. När man pimplar Abborre är en isborr på 100 mm till 150 mm lagom. Om man har en mindre isborr så går det snabbare att borra igenom isen. Om man däremot har en med högre millimeter så går det långsammare och är tyngre. när man pimplar så byter många hål efter 1 till 3 minuter när man inte tävlar. Om man däremot tävlar så kör många 10 till 20 sekunder i ett hål innan man byter.

På så sätt blir det ofta över 100 hål på en dag. 


Pimpla betesfisk  

Man ska leta på samma ställe som man fiskar betesfisk. På isfria årstider. Det bästa betet att använda efter vitfisk är: En helt vanlig vertikalpirk. När man kommit ut borrat upp ett hål. Ett vanligt abborre borr runt 100 mm är perfekt. När man börjar kan man ha en vanlig kort länk med limkrok kanske en maggot eller två är bra i början i alla fall. Upptäcker man att dem är petiga så kan man ha en 10 cm lång nylon länk med en enkel krok.