Veckans snackis

Veckansa snackis

varje fredag kommer en ny veckans snackis

Det finns en om jerk fiske på starsidan om man skrollar ner till petter.

Havsöring. 


Här på västkusten är Havsöringspremiären den första april, Då brukar det vara många ute och fiska. Det går även mer kontrollanter då vilket jag tycker är bra. 

För ett lyckat fiske vill man gärna ha vind från öster och minst sex grader i vattnet. Om man har riktigt tur prickar man in bors maskens lek då är Öringen verkligen på hugget. Det viktigaste är att fiska med det Öringarna äter 

om öringarna äter Spigg  så är det ofta en bra ide och fiska med just en Spigg imitation. Öringarna gillar när det inte blåser så mycket det får gärna vara ganska varmt. 

Öringarna leker på hösten och det är spännande  och gå upp i bäckar och titta när dem leker.

Öringen blir könsmogen vid 2-7 år.

Minimimått på öring på västkusten är 45cm.

Max storlek: Havsöringen kan väga hela 18 kg.

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

den knuten jag bärjade använda var en änkel blod knutt som när pappa gjorde den gick upp. Hahahaha.

Maan tar linan genom typ betes låset och gör en ögla virar den runt linan typ 4-7 gånger. igenom öglan och drar åt färdig OBS funkar ändast på nylon.Om du vill veta mer kutar kontakta mig bara då.

Grinder knuten.

grinder knuten är en av mina favorit knutar den är slit stark knut som funkar bäst till flät linna om du gör två stycken och istället för att sätta ett betes lås där en till lina och gör en på den sitter den där.
Rapala knuten:

är en knut där du kan få en liten ögla där framme. Aannars är det bara oh dra åt den. Den är slit stark och funkar bra på alla sorts liner jag har aldrigt varit med om att den gått upp.

Olika färger på beten. Vilka ska man ha?  


Man ska ha alla färger! 

(skämta bara, ni kan skratta sen)  


Det beror på vart man ska fiska är det ofta klart vatten så är det bra och ha många naturtrogna färger. Oops ett tips är att köpa två av varje så om bara en funkar  och man tappar den så har man en till.

Men ibland går fisken helt crazy! då kan det vara bra med något super fult.

sammanfattning: Om man är nybörjare och ska köpa sina första beten så tycker jag man ska köpa lite olika kanske någon naturtrogen någon skrikig och kanske en motoroil, Sedan bygger man ju upp sin arsenal hela tiden. Sedan kan ju fisken villa ha något helt annat en annan dag då är det bra och ha andra färger. 

Ibland så fiskar man och man är två pers i båten och kastar ut en får massa andra får inget trots att den har exakt samma bete men en annan nyans på det. Så ibland är fisken väldigt kräsen. Köp din utrustning på: www.tajtlajn.com 

eller deras fysiska butik på ekenleden åtta i kållered.Abborre

(requiesceret pes eius) yellow perch.Abborren är en rovfisk som tillhör släktet “perca”.

Stam: Ryggsträngsdjur; Chordata.


Den lever i sötvatten och bräckt vatten den jagar i stim.


Den lever i vilt tillstånd i både Europa och norra Asien, arten har även introducerats i Sydafrika, Nya Zeeland och Australien.
Fortplantning. 

Abborr honan lägger rommen på för sommaren som en stor strumpa runt växterna.

 De nykläckta ynglen växer upp i grunda vikar och livnär sig på plankton. När de blir större äter de insektslarver, mindre kräftdjur och småfisk.Att söka av ett vatten.

Här ser vi en djupkarta. Det gäller att kolla noggrant på djupkartan, det jag tänker på först är undervattens berget som är 15,5 m och går ner till 35 m det är ett br ställe att kasta från alla håll. bör tillägga att jag aldrig fiskat här men tänk att du fiskar gädda.  Ett till bra ställe är högersidan och den viken i viken är det mellan 6,7 till 35 m det r en bra djup brant. En sak till som är bra att tänka på är att leta struktur. På vänstersidan vid Almers Bodaviken är det nog bra vid leken samma sak i den stora viken på höger sidan.djup branten lite upp till vänster mellan 29,4 m till 29 m där är en till bra djup brant. När du är där är det första du bör tänka på att leta betesfisk på ekolodet. den här sjön är ett ganska dåligt exempel för det finns så många intressanta ställen jag har inte nämnt alla Men det gäller att om man vill få en stor gädda att fokusera på ett ställe med struktur och bara nöta. Det är bra och kolla vad för fisk det finns hur högt fisketryck till exempel om det är högt fisketryck att likna betesfisken finns det mycket brax välj ett bete som liknar en brax. är det lågt fisketryck välj ett skrikigt bete till att

börja med samma sak om sjön är grumlig. Om det finns mycket lake kanske man kan testa av långa beten och andra. Fastna inte på ett bete variera du kan ju inte säkert veta vad som funkar just idag.

Här kommer en lista vad man ska börja med för att lyckas:

1 grunden djup kartor med mer en första blick.

2 grundläggande förståelse.

3 planering planera ditt fiske.

4 rek fiske innan en tävling till exempel.

5 val av utrustning det är viktigare än man tror att välja rätt utrustning.

6 Val av metod och taktik.

7 genomförande.

Allt detta är egentligen lika viktigt kom ihåg kunskap är nyckeln till lycka. Du kan inte bara gå ut till en sjö utan att kolla på det först och tro att du ska få något. 


Att söka av ett vatten  


Nu ska jag berätta hur man söka av ett vatten.

Det viktigaste är att lägga tid på att fråga folk som har fiskat där och kolla djupkartor så här ser en djupkarta ut:

Här ser vi en djupkarta. Det gäller att kolla noggrant på djupkartan, det jag tänker på först är undervattens berget som är 15,5 m och går ner till 35 m det är ett br ställe att kasta från alla håll. bör tillägga att jag aldrig fiskat här men tänk att du fiskar gädda.  Ett till bra ställe är högersidan och den viken i viken är det mellan 6,7 till 35 m det r en bra djup brant. En sak till som är bra att tänka på är att leta struktur. På vänstersidan vid Almers Bodaviken är det nog bra vid leken samma sak i den stora viken på höger sidan.djup branten lite upp till vänster mellan 29,4 m till 29 m där är en till bra djup brant. När du är där är det första du bör tänka på att leta betesfisk på ekolodet. den här sjön är ett ganska dåligt exempel för det finns så många intressanta ställen jag har inte nämnt alla Men det gäller att om man vill få en stor gädda att fokusera på ett ställe med struktur och bara nöta. Det är bra och kolla vad för fisk det finns hur högt fisketryck till exempel om det är högt fisketryck att likna betesfisken finns det mycket brax välj ett bete som liknar en brax. är det lågt fisketryck välj ett skrikigt bete till att börja med.


Det här är en väldigt bra bild från en video mikko seppänen gjorde.

Vi kan gå igenom den lite snabbt om vi börjar längst ner till vänster Är den Karg, näringsrik, sikt osv. Det spelar större roll än man tror. Som en liten tumregel kan man ha klar sjö börja med imitationer grumlig sjö börja med till exempel fire tiger. Vegetation kan vara bra i en viss mängd. Är det 0,5 m -1m och helt igenväxt är det kanske inte så att det går och fiska om man ändå vill testa får man ta ett bete med offset krok och vikta ner ordentligt. är det en djup klar vattens sjö och man

inte har en aning om hur man ska fiska gör som du har gjort i en liknande situation och lyckats hyfsat.  Om du kommer till en sjö du inte har en aning om hur du ska göra, tänk om du varit i en liknande situation med hyfsat resultat börja så. Ligger det mycket åkrar runt är det förmodligen mycket övergödning och det leder till växtlighet.

Om du hittat en sjö googlat på max djup och det står att det är 25 m och när du kommer dit ser du att det bara är en super litet hål som är 25 m utan struktur flacka kanter och resten är väldigt grunt är det kanske inte där du ska börja.

 Utlopp är ett ställe där det strömmar ut vatten det kan både vara bra och dåligt. Om det är slussar eller något annat bör det vara dåligt just där. Men om man ej byggt i utloppet är det ofta ett bra ställe. här ser vi en bild på en sjö med några ut/in lopp det största är nog strömsat det kan vara ett bra ställe. Vid ett utlopp är det struktur. En gång hade jag fiskat en sjö i timmar utan att fått något på massa ställen när jag testar ett litet utlopp BAM! 2 stycken kilos abborrar på två kast samt några små, en gädda också. 

En sak till det viktigaste PANNBEN!


En till sak som är viktig är att det vill överleva precis som vi det är tre av sakerna man bör tänka på: Mat det vill äta och överleva precis som vi.

  1. Skydd en större gädda kan äta den därför söker de skydd.

nu ska jag berätta tre saker som är viktiga och tänka på när man ska planera: 

väder väder är viktigt.

val av utrustning/ metod det kan vara viktigare än man tror.

Tid tiden är jätteviktig att vara på rätt ställe på rätt tid samt planera fisket efter hur mycket tid man har.

Det var det de finns så klsrt mycket mer och tilläga.

Downsize 

Downsize är nu mera välkänt, det här är min tollkning.

Vissa hävdar att man får mer fisk om man så kallat downsizar det vet ej jag om jag håller med om. Men en sak är säker det är roligare att fighta på lätt utrustning som detta gäddspöt

Om någon mot all förmodan inte vet vad downsize är så är det när man väljer lättare spön rullar och linor det skulle jag nog mera kalla ul fiske.

Med downsize menar jag mer mindre beten.

Jag tycker att ett downsize gäddbete ska vara max 17cm. Medans till Abborre max 4,5 cm.

Det finns inga studier om att man får mer fisk om man downsize:ar

så jag rekomenderar det inte men jag rekomderar det ändå lite.

Jag personligen gillar stora beten.

Jag ska prata lite linor vi börjar till Abborre jag rekomenderar till 95%

av allt fiske flätlina. Det fisket där jag inte rekomenderar flätlina är typ slack-line fiske. Annars rekomenderar jag flätlina till allt fiske.

Till Abborre diameter 0,7 mm.

Till Gädda ca 0,23 mm.

jag gillar även korta mjuka spön till downsize.

Jag hade tänkt och bara göra ett kort inlägg men det finns så klart mer att lära sig om downsize.

Den där gäddan är ej pb längre nu ligger det på ca 7-8 kg

Fiske vett

Det här inlägget ska hållas väldigt kort.

Så fiske vet är i grund och botten att man vissar hänsyn och är trevlig när man fiskar.

Så att åka in och ta över någons vik är inte okej!

Inte heller att om man fiskar från land ställa sig brevid någon och kasta där den tänkte kasta.

Jag tänker inte bara säga vad man inte ska göra även vad som är trevligt.

Om du ser någon som står och fiskar kanske enasm, gå fram och prata lite.

Det är som sjö vet om du ser en liten båt eller bara en båt då gasar du inte på kanske saktar ner.

Tänk att du är i en 3,5 m eka och så kommer det en stor ribb i full hastighet och gör gigantiska vågor (inte särskilt skyst).

Om du och kanske 3-4 andra ska fiska ni ser att det står några där ni tänkt fiska ställ er inte brevid och börja kasta!

Hade du tyckt det var roligt om du stog och fiska sen kommer andra och kastar där?

Det finns en regel som man ska tänka på extra mycke: var mot andra så som du vill att de ska vara mot dig.

Som vanligt finns det så klart mycket mer man kan säga om detta.

Is fiske säkehet 

Det här blir ett väldigt kort inläg om is fiske säkerhet och vad man ska ha med dig. Det har inte varit någon is i söder i år men skriver om det ändå.

Det absolut vaiktigste är att ha med sig en kompis.

Tjoklek på isen hällst ska den vara minst 10 cm men ibland går man ut på tunnare is.

Det är inte bara tjokleken som spelar roll. Även va för (typ) av is om den är slaskig hård. osv.

Hällst ska den vara hård, första isen är ofta den håraste isen men nästan aldrig den tjokaste.

Om det är 3,5 cm hård is ibörjan och sen 6 cm slaskig is och sen 2 cm hård igen är det inte bra den isen underst kommer få all press om den går sönder kommer du plumsa i.

Utrustning att ha med sig:

1. En kompis så ni kan hjälpa varandra om olyckan är framme någon gr igenom isen eller en krok i fingret eller liknande.

2. Is dubbar är super viktigt att ha med sig om du går igenom isen så ska du dra ut dem och försöka ta sig upp från det hållet du komm.

3. Is spet är bra genom att kontrolera isen genom att slå på den spriker den då är den o hållbar.

4. Vatten tät mobil fodral du kanske går igenom isen och inte kan ta dig upp. Då är det bra att ha ett vatten tätt mobil fodral så du kan ringa om du behöver hjälp.

5. Liv lina om din kompis inte kan ta sig upp är det bra och ha en liv lina till hands så du sabbt kan kasta i den och hjälpa till.


Vad är det viktigaste att se över innan sesongen drar i gång på riktigt. Snart drar ju säaongen i gång på riktigt folk gör sig beräda på monster gäddan. Men vad är det viktigaste att se över innan det börjar på riktigt?

Detta är mina tips: Det första jag tycker är flätlinor flätlinor är känsliga och en av trådarna kan gå av om du drar den mot en stok eller sprika i en spöring. Jag brukar byta varanat år typ. Om du har den i tre år kommer den förmodligen inte hålla när du välfår en storr. Nylonlinor är väldigt okänsliga mot stockar och sånt men det är ganska känsliga mot tänder i bland biter jag av vissa linor alltså nylon. Nylon linor kan bli sol stekta och då är det ej hållbara tyvär.
Tafsar börvärkligen ses över innan sesongen drar i gång. Du kanske drog lite gädda och tafsarna blev lite sämmre och sånt.

Särskilt Abborre om du kör ett pass och drar en gädda föreslår jag och kappa av lite av tafsen och köra igen flourcabon rekomenderas värkligen.

Spö ringar det är viktigt att kolla till spö ringarna så ej linnan går av i demnär du får storfisk Med mer.

Rullar det är viktigt och smörja rullarna så det fungerar fint och håller längre.

Även båten är bra och se över. beskriver allt väldigt snabbt.

Krokar se värkligen till och se över krokar så de är vassa så du ej missar gammel gäddan.

beten se till att fjäder ringar mellan krokar och beten se även till att paddlarna sitter på bra och sånt.


Det finns så klartmer som är bra och se över innan säeongen drar i gång på riktigt.